Je kent haar wel: die vriendin die jou laat doen wat zij wil, zonder dat jij het doorhebt. Herken haar sneaky trucjes, zodat je er niet meer intrapt.

De softie: gedumpt door haar crush of haar huiswerk niet gemaakt. Ze vraagt altijd jouw hulp. Doe je het niet, dan reageert ze heel teleurgesteld.
Hoe deal je met haar? Haar drama’s zijn een soort test. Sta jij voor haar klaar, dan bewijst dit dat je haar echt aardig vindt. Maar.. hoe vaker je haar helpt, hoe vaker zij je hulp inschakelt. Probeer dit patroon te doorbreken door haar aandacht te geven op momenten dat ze er niet om vraagt. Zo ziet ze dat ze aandacht kan krijgen zonder er met een drama om te vragen.

De expert: Ze gebruikt haar ‘ik weet alles beter’ –attitude als excuus om jou te vertellen wat je moet doen.
Hoe deal je met haar? Ze geeft advies om het gevoel te krijgen dat ze ‘nodig’ is en omdat ze zichzelf daarmee op een plekje hoger dan jij zet. Maar wie zegt dat je altijd iets hoeft te doen met haar ‘wijsheid’? Een simpele ‘Thanks voor de info!’ is genoeg. Na een tijdje zal ze merken dat jij een eigen wil hebt en zal ze haar advies voor zich houden.

Fotografie: In her shoes/ 20th Century Fox. Het model op de foto komt niet voor in de tekst.