Natascha Dejong, beter bekend als finaliste van het dansprogramma So You Think You Can Dance (seizoen 2010), probeert het te maken als danseres in Londen. Voor CosmoGIRL! doet zij iedere week verslag van haar ervaringen in deze wereldstad.

Lost in London

Ik ben net uitgestapt bij metrostation Highgate en naar Archway gelopen, wanneer ik erachter kom dat google maps me naar een compleet verkeerd adres heeft geleid. Heel vervelend, want ik moet op tijd zijn voor een casting voor een videoclip.

Ik heb in de late ochtend een mailtje gekregen vanuit agentschap AMCK, of ik in de gelegenheid was om voor ‘3 PM’ bij een casting te verschijnen: ‘Go for it! xx.’ Stress, want het was al behoorlijk laat en ik zag er totaal niet ‘casting ready’ uit. ‘Casting ready’ in Londen betekent een behoorlijke laag make-up, perfect haar en een goede outfit. Het komt er eigenlijk op neer dat je zo uit een videoclip komt gewandeld.

Dus ik heb in alle haast geprobeerd daarbij in de buurt te komen, het adres snel ingevoerd in google maps en de deur uitgerend en nu bevind ik me ergens waar ik helemaal niet moet zijn, met even geen flauw benul van waar ik dan wel naartoe moet.

Gelukkig kom ik een aardige Londense tegen die me uitlegt hoe ik met bus en metro op het juiste adres kom en voor ik het weet sta ik in een aftandse studio te freestylen voor een camera. Pluspunt: wanneer ik me later op de dag (weer te laat) meld voor m’n afspraak bij AMCK, hoor ik dat ik op de shortlist sta voor de videoclip en dat ik na het weekend de uitslag krijg te horen.


De metro

Ik ben nu drie dagen in Londen en het is een groot avontuur geweest. London is een culturele wereldstad en heeft het grootste aantal internationale bezoekers ter wereld en daar ben ik er dus één van. Tijdens m’n tochtjes de laatste paar dagen van castings naar lessen, van lessen naar agency’s en vice versa, heb ik al een kleine indruk gekregen van de grootte, drukte en diversiteit van de stad.

Het is te merken aan de ‘melting pot’ van culturen, de infrastructuur en veel interessanter voor mij; het aantal agency’s, de hoeveelheid theaters en vele dansscholen. Ik neem aan dat jullie het niet interessant vinden om te lezen hoe de metrostations er hier uitzien, dus ik hou het even bij mijn danservaringen tot nu toe en hoop dat jullie dat dan wel leuk vinden om te lezen.

Het systeem binnen de commerciële danswereld in Londen werkt denk ik op een vrij vergelijkbare manier als het systeem dat modellenbureau’s hanteren. De agency’s krijgen verschillende opdrachten binnen, zoeken daar de juiste dansers bij (geselecteerd op bijvoorbeeld afkomst, haarkleur, lengte en dansstijl) en sturen vervolgens de desbetreffende dansers naar een casting. Als danser doe je voor elke opdracht weer opnieuw auditie en dat maakt het dus heel spannend.

Mijn eerste auditie hier was voor Dancers Inc. Die auditie was om aangenomen te worden bij het agentschap, niet voor een opdracht. Dancers Inc. bezit een heel pand in hartje Londen (heel imponerend) met ontvangsthal, dansstudio’s en een fitnessruimte en overal hangen geweldige foto’s van mooie dansers, allemaal heel ‘fashionably verantwoord’. De auditie begon om 13.00 en voor die tijd mochten we het gebouw nog niet in, dus stonden we daar, met een horde dansers, te wachten totdat we naar binnen mochten.


het pand waar AMCK gehuisvest is


Op kantoor bij AMCK


Wachten totdat we naar binnen mogen…

Toen het eenmaal zover was, werden we naar een ruimte begeleid waar we ons konden opwarmen. Ik was blij om te zien dat ik de juiste kledingstijl had opgepikt voor de auditie. De trend in Londen is heel erg à la Jessie J; legerboots of Dr. Martens, leggings en stoere sexy topjes (Ik ben eergisteren ook even helemaal losgeslagen in de Primark, op zoek naar extra auditie outfits).

De dansers hebben allemaal heftige haarkleuren en –stijlen; Pussycat Dolls rood, Lady Gaga blond, haarstukken, hele korte kapsels met een zijkant gemillimeterd, zolang het maar opvalt. In die zin viel ik weer op, met m’n doorsnee blond, lang haar en relatief weinig make-up. Dat werd me trouwens nog gevraagd na de eerste auditieronde: ‘Could you wear a bit more make-up for the next audition call?’ Of ik de tweede ronde meer make-up op kon doen? Ik wist überhaupt niet DAT ik er nog meer op kon smeren, hahahahahaha!

Nu heb ik besloten dat het niet om de hoeveelheid gaat, maar om een meer opvallende make-up voor mijn gezicht. Wat voor mij werkt, is een dikke eyeliner, waardoor ik de vorm van mijn ogen benadruk en rode lippenstift, die heel erg opvalt omdat ik blond ben. Anyway, genoeg over uiterlijkheden…de auditie zelf.

Er waren vijf groepen van ongeveer 25 dansers, verspreid over de gehele dag. We kregen twee routines aangeleerd; een jazz- en een hiphopchoreografie. Het tempo lag hoog en al vrij snel moesten we in groepjes van vijf dansers de choreografieën laten zien. Hierna volgde de eerste cut. Met 4 dansers mochten we door naar de volgende ronde die de dag erna zou plaatsvinden.

De dag erna waren er nog ongeveer vijftig dansers over. We kregen vijf minuten om de choreografieën van de dag ervoor op te halen en moesten toen in groepjes van drie dansen en daarna een stukje freestyle laten zien. Er waren heel veel goede dansers en ik moest echt m’n best doen niet zenuwachtig te worden.

Toen het mijn beurt was dacht ik: Natas, je kunt maar beter genieten, want mocht je het niet worden, dan heb je in ieder geval een leuke tijd gehad. Dat heb ik gedaan, genoten, ik heb zoveel plezier gehad tijdens die auditie! Kennelijk was het de beste tip die ik mezelf kon geven, ik werd aangenomen met negentien andere dansers en er werd me verteld dat ik een hele goede auditie had gedaan.


De laatste vijf meiden bij de casting

En nu moet ik proberen diezelfde energie vast te houden voor alle castings die hopelijk nog gaan komen. Maandag wordt een spannende dag, omdat ik dan hopelijk te horen krijg dat ik mijn eerste job in Londen heb geboekt. En zo niet, dan geef ik het niet op, dan vecht ik gewoon verder. Maar het zou heel leuk zijn jullie goed nieuws te kunnen geven in mijn volgende blog! Talk to you next time 🙂

X Natascha


Sneeuw in Londen!


Mijn tijdelijke straat


Balletles


Me and my best friend