Op 13 oktober komt hij uit: de verfilming van het Carry Slee-boek Razend. CG! was een dagje op de set.

Het is hard werken voor de acteurs, want er worden lange dagen gemaakt op het Zaanlands Lyceum in Zaandam.
Als we binnen komen, is het er doodstil. Dikke elektriciteitsdraden verklappen wel dat er zich ergens in dit schoolgebouw een filmset bevindt. Plotseling stroomt er een klaslokaal leeg met figuranten.

We zoeken actrice Abbey Hoes. Zij speelde eerder in Lover of Loser en heeft nu als Roosmarijn een van de hoofdrollen te pakken. Abbey: “In Razend komen seksuele intimidatie en mishandeling naar voren, en ik vind het belangrijk dat jongeren horen en herkennen wat er fout aan is. Fijn om daar bij te kunnen helpen. De problemen uit de film komen vaker voor dan je denkt.” Abbey is niet alleen een goede actrice, maar ook nog eens heel aardig. Wie weet zie je haar ooit in een Pirates Of The Caribbean-film, naast haar grote idool Johnny Depp…!

Verkleedpartij
We krijgen een rondleiding op de filmset. De kleedkamer van de gymzaal hangt vol met outfits inclusief accessoires en schooltassen. Op een draaidag als deze worden meerdere schooldagen uit de film opgenomen en tussen de scenes door wordt de hele schoolklas dus weer in andere kleding gestoken. En dát maar liefst drie keer per dag! De figuranten hebben hun eigen kleding van thuis meegenomen, maar voor de hoofdrolspelers komt er een styliste bij kijken. In de gymzaal bereiden de visagisten zich voor op de nieuwe looks van hun acteurs. Ze halen hun inspiratie uit grote stapels tijdschriften en speciale lookbooks.

Afblijven!
Dan mogen we de set op! In het wiskundelokaal op de tweede verdieping wordt al de hele dag druk gefilmd. Het is een belangrijke scene die vandaag op tape moet staan. Sven (gespeeld door Ko Zandvliet) confronteert de leraar (gespeeld door Thijs Römer) met het feit dat hij aan sommige meisjes uit zijn klas zit. De wiskundeleraar legt belerend zijn hand op de schouder van Sven. ‘Afblijven!’ roept Sven. Wel twaalf keer moet dit opnieuw. Via de walkietalkie horen we de aanwijzingen van de regisseur (Dave Schram) ‘bozer’, ‘zachter’, ‘iets harder’, ‘het mag agressiever’, ‘rustiger’… Een filmscene staat er nog niet zo snel op…!

Vast een sneak preview van deze scene? Bekijk hier het filmpje!

Over Razend
Sven (15) wil regisseur worden en is al volop bezig met filmen. Hij filmt vooral zijn vrienden die aan free running doen en zet de filmpjes op Youtube. Hij vraagt Roosmarijn om mee te werken aan zijn eerste speelfilm. Zij mag echter niet te weten komen dat hij thuis regelmatig een pak rammel krijgt. Het lukt hem zijn blauwe plekken voor iedereen verborgen te houden totdat hij er op een dag zo slecht aan toe is dat hij bij zijn oma onderduikt. Daardoor mist hij zijn verjaardag. Roosmarijn denkt dat hij haar niet meer leuk vindt en ook zijn vrienden zijn boos op hem. Hij besluit om voor eens en voor altijd met zijn vader af te rekenen, totdat hij ontdekt waarom zijn vader hem slaat.