De aankomende weken vertrekken we met z’n allen naar zonnige oorden. Stapvakantie of chillen met je ouders; je wilt je vriendinnen op de hoogte houden en daarom gaat de smartphone gewoon mee!

Thuis kunnen we niet meer zonder: de hele dag whatsappen, twitteren en Facebooken, onze telefoon is heilig. With good reason of course.

En daarom gaat ie ook gewoon mee naar de zon. De kosten van het gebruiken van je mobiel in het buitenland, vallen vaak buiten je bundel.

Er zijn we een paar dingetjes waar je op moet letten, om te zorgen dat je bij het thuiskomen geen telefoonrekening van honderden euro’s op de deurmat hebt liggen..

1. Zet je internet uit
Het eerste dat je moet doen voor je de grens over gaat, is je dataroaming uitzetten. Mobiel internetten in het buitenland is gigaduur!

2. Toch internetten? Gebruik WiFi! Op veel plekken is zijn wifi-connecties, waar je even gratis kunt internetten op je smartphone. Pas wel op dat je dataverbruik uitblijft staan en hij niet automatisch naar een ander netwerk gaat zoeken als je wifi-gebied uitloopt.

3. Download voor de zekerheid een app die je dataverbruik bijhoudt!

4. Sinds 1 juli zijn er nieuwe mobiele tarieven die overal in Europa hetzelfde zijn. Een sms’je kost 11 cent, een minuutje bellen 35 cent. Gebeld worden kost 10 cent per minuut en internetten is 80 cent per MB. Een smsje sturen is dus goedkoper dan een minuutje bellen!