Het EK begint vandaag! Of je nu wel of geen voetbalfan bent: zo overleef jij het EK!

Het EK begint vandaag! Nu kun je iets héél anders gaan doen.. Of net doen alsof je voetbal echt leuk vindt en er iets van snapt!

ALS JE GEEN ZIN HEBT IN HET EK:
We hebben je al een optie gegeven om het EK te ontlopen: NET5 is to the rescue met Mooie Mannen maand! Zo wordt op 9 juni tijdens de wedstrijd van Nederland ‘Can’t Hardly Wait’ uitgezonden. We like!

Maar mocht je jezelf toch in het voetbalgedruis storten in je oranje outfit met ZonneSnor, dan is het wel handig om te weten waar je het over hebt!

HET PROGRAMMA!
Zaterdag 9 juni 18.00 – Nederland tegen Denemarken
Woensdag 13 juni 20.45 uur – Nederland tegen Duitsland
Zondag 17 juni 20.45 uur – Portugal tegen Nederland

Als Nederland de poulefase overleeft en dus eerste of tweede in de poule wordt, dan gaan zij door naar de kwartfinale. Nederland zal dan op donderdag 21 juni of vrijdag 22 juni moeten spelen.

Winnen ze hier, dan gaan ze door naar de halve finale! Die worden gespeeld op woensdag 27 juni en donderdag 28 juni.

En waar wij natuurlijk allemaal op hopen en waarom wij het Nederlands elftal gaan steunen in onze Oranje outfits: op zondag 1 juli wordt de EK-finale gespeeld.

DE ORANJE SELECTIE:
Keepers: Maarten Stekelenburg, Michel Vorm en Tim Krul
Verdedigers: Khalid Boulahrouz, Wilfred Bouma, John Heitinga, Joris Mathijsen (nu nog geblesseerd), Ron Vlaar, Gregory van der Wiel en Jetro Willems .
Middenvelders: Ibrahim Afellay, Mark van Bommel, Nigel de Jong, Stijn Schaars, Wesley Sneijder, Kevin Strootman en Rafael van der Vaart.
Aanvallers: Klaas Jan Huntelaar, Luuk de Jong, Dirk Kuyt, Luciano Narsingh, Robin van Persie en Arjen Robben.

BEGRIPPEN WAARVAN JONGENS DENKEN DAT WE ZE NIET SNAPPEN:
Buitenspel: een speler staat buitenspel als hij dichter bij de doellijn van de tegenstander staat dan de bal én de voorlaatste tegenstander. Dit geldt niet als de speler zich op zijn eigen speelveldhelft bevind.
Schwalbe: een schwalbe is als een speler licht geraakt wordt door een tegenstander, of zelfs helemaal niet, en hij zich expres laat vallen in de hoop dat hij een penalty krijgt of de tegenstander rood.
Corner: als de bal achter de achterlijn is gegaan en als laatste werd aangeraakt door de verdedigende partij, mag de aanvallende partij een corner/hoekschop nemen op de hoek van de achterlijn.
Assist: een assist is een goede pass of voorzet waardoor een medespeler kan scoren.
Stiftje/stiftbal: de bal aan de onderkant raken waardoor hij met een boog over de keeper gaat.
Counter: een hele snelle tegenaanval van de ploeg die aan het verdedigen was.
Hattrick: als een speler drie keer scoort in één wedstrijd.