Tabak van Kinderarbeid

In de nieuwste CG! vind je genoeg inspi om de zomervakantie door te komen. Zo staat er een uitgebreid artikel in met tips om de wereld een happy boost te geven en er een betere plek van te maken.

Je vindt hier ook tips en voorbeelden van diehard wereldverbeteraars, waaronder Fien, Anouk en Vera (op de foto links) die naar Malawi zijn gegaan voor Plan Nederland.

Samen met 16 andere leerlingen van het Maartenscollege uit Groningen zijn ze hierheen gegaan met als doel de kinderarbeid onder de aandacht te brengen. CG!’s Kim sprak Vera over deze indrukwekkende reis:

Hoe kwamen jullie op het idee?
“Onze school zet zich ieder jaar in voor een goed doel. In 2009 kwam er een rapport binnen van Plan Nederland en Plan Malawi over kinderarbeid op tabaksplantages. Het bleek dat er jaarlijks wel 48.000 kids vanaf een jaar of vijf van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds op tabakplantages werkten.”

Wat heftig!
“Zeker! Het was niet alleen superslecht om die kinderen al zo jong te laten werken. Ze kwamen hierdoor ook in aanraking met zoveel tabaksbladeren dat ze net zoveel nicotine per dag binnenkregen als iemand die vijftig sigaretten rookt! Onze school besloot zich in samenwerking met Plan Malawi in te zetten. Plan Malawi doet veel om kinderen naar school te krijgen en school wilde daarbij helpen. Toen wij hiervan hoorden, schreven we ons meteen in.”

Hoe hebben jullie je voorbereid?
“We hebben een paar informatieavonden bezocht, waar onze ouders ook bij mochten zijn. En we hebben les gehad van iemand van Plan Nederland die ons leerden hoe we daar met de kinderen om moesten gaan. ”

Hoe was het op de plantages?
“We hebben geen tabaksplantages gezien. Dat mocht niet, omdat ze bang waren voor nog meer negatieve publiciteit. Tabak is namelijk het belangrijkste exportproduct. En als door de negatieve publiciteit de opkopers niet de tabak meer in Malawi kopen, maar bijv. in Mozambique, waar nog geen controle op kinderarbeid is, dan wordt het land nog veel armer. Op de kleine tabaksvelden hebben we wel leeftijdsgenoten aan het werk gezien. Langs de weg hebben we ook kinderen geïnterviewd die werkten in de tabaksteelt. ”

Op de tabaksplantage

Wat hebben jullie verder gedaan?
“We hebben meegewerkt op een kleine tabaksplantage om te ervaren hoe het werken in de tabaksteelt was. Echt niet prettig! Ook zijn we naar scholen geweest waar kinderen op zaten die vroeger op tabaksplantages hadden gewerkt om te zien wat voor goede dingen Plan Malawi allemaal voor ze doet. Ze mochten vertellen wat voor leven ze nu leiden.”

Wat is je het meest bijgebleven?
“Veel kinderen vroegen aan mij of ik ouders had, was dat voor mij wel een eyeopener. Zij hadden geen ouders meer: die waren overleden door ziektes of andere oorzaken. Vooral aids heeft heel veel slachtoffers gemaakt. Veel kinderen zijn wees. Juist die kinderen lopen het risico ingezet te worden in de tabaksindustrie. Echt heel heftig.”


Op school

Wat was het meest bijzondere?
“Ook kwamen we in contact met een radiostation speciaal opgericht voor kinderen met problemen. Ze doen er van alles aan om de kinderen te helpen. We hebben de organisatie een deel van het geld gegeven wat we vooraf hadden ingezameld. Het andere deel van het geld gaat naar nieuwe weeshuizen en scholen.”

Heb je inspiratie opgedaan door het artikel of door dit indrukwekkende verhaal en zelf ook een goede actie bedacht om de wereld te verbeteren? Stuur je foto en omschrijving naar redactie@cosmogirl.nl o.v.v. ‘Summer Saints’.