Voor je summer job of parttime bijbaantje

Een eerste werkdag is nooit makkelijk: iedereen en alles is nieuw. Hoe werken de mensen, wat moet je kunnen en doen? Het zijn dingen waar je allemaal nog achter moet komen. Om je eerste werkdag door te komen hebben we vijf to do’s en not to do’s voor je.
 

To do: maak met iedereen een praatje
Not to do: te veel praten tijdens het werken
Als je aan mensen voorgesteld wordt, kun je best even een praatje maken. Over de functie bijvoorbeeld of over wat je hiervoor hebt gedaan. But remember: lunchpauzes zijn er voor een reden. De langere gesprekken bewaar je maar tot 12.00 uur, als iedereen gaat lunchen. Als je tijdens het werken praat lijkt het net alsof je niet werkt en dat wil je natuurlijk niet hebben ;-).

To do: durf vragen te stellen
Not to do: alleen maar vragen stellen
Huh, wat? Nou, het is belangrijk dat je durft te vragen naar wat je niet snapt. Maar weet het wel te timen: verzamel je vragen voor één moment. Als je baas dan tijd heeft, kun je deze allemaal in één keer stellen. Een dringende vraag kun je natuurlijk meteen stellen (of even mailen), maar zorg ervoor dat je de baas niet steeds stoort van het werk.

To do: neem tijd voor ontspanning
Not to do: vastplakken aan je telefoon
Echt: je mag best eens vijf minuten je telefoon pakken om berichtjes te beantwoorden en vriendinnen te vertellen hoe het gaat. Maar elke vijf minuten selfies posten en je social media updaten? Save it for after work. 

To do: initiatief nemen
Not to do: alleen werken
Ja, het is tof als je een zogenoemde proactieve houding aanneemt en op zoek gaat naar klusjes om te doen. Minder tof is als je dit alles doet zonder je collega’s te updaten. Je zit in een team, zo kun je je ook het beste gedragen. Doe extra werk niet voordat je het hebt besproken met een collega. Zo voorkom je dat er dubbel werk gedaan wordt.

To do: aangeven welk werk je graag doet
Not to do: je te goed voelen voor ander werk
Stel je voor, je werkt in de supermarkt en zit graag achter de kassa. Vakkenvullen vind je echt horror. Maar al je collega’s zijn begonnen met vakkenvullen en hebben zich omhooggewerkt. Dan kun je wel aangeven dat je graag achter de kassa zit, maar roepen dat je geen vakken wilt vullen is een minder goed idee. Het minder leuke werk hoort er nu eenmaal ook bij en je hebt juist meer kans om hogerop te komen als je hier niet om klaagt.

Enne, vergeet natuurlijk niet te lachen en ook veel fun te hebben, girl! 😉 

Wat is jouw #1 werktip?