voor de meiden die er de ballen verstand van hebben!

Heb jij niet heel veel verstand van voetbal en wil je niet voor gek staan tijdens het WK?

Door CG!'s voetbal bijles leer je de belangrijkste dingen van het spel en hoef je je niet langer meer te schamen! 😉

Oke, eerst de basis (die je misschien al kent): een wedstrijd bestaat uit twee teams met daarin 11 spelers. De bedoeling is dat beide teams de bal in het doel van de ander schiet. Dan is het een doelpunt. Het team met de meeste doelpunten wint.

Dan buitenspel. Dit is misschien de bekendste term bij voetbal die veel vragen bij je oproept. CG!'s uitleg: een speler staat buitenspel als hij dichterbij het doel staat van de tegenstander dan een tegenstander zelf (exclusief de doelman), óp het moment dat de bal naar hem wordt gespeeld door zijn eigen team. We hopen dat je het nu snapt… 😉

Wat is een penalty? Dit is een strafschop die voorkomt als er een heftige overtreding wordt gemaakt door het verdedigende team in het strafschopgebied. De bal wordt op 11 meter afstand van het doel op de stip neergelegd en het aanvallende team mag, zonder verdedigers ertussen, een schot maken op het doel van de tegenstander waar alleen de doelman voor staat.

Hands… Deze is easy. Het spelletje heet niet voor niets VOETbal, daarom is het niet de bedoeling dat de bal met de handen/armen wordt aangeraakt. Gebeurt dat wel? Dan is het hands!

Over het wisselen van spelers tijdens de wedstrijd kunnen we kort zijn: per team mag dat 3 keer. Niet meer, wel minder natuurlijk!

Vervolgens de schwalbe. En nee, dat is geen bekende Duitse speler… Wat dan wel? In het Nederlands heet het een fopduik. Een speler krijgt bijvoorbeeld een klein duwtje van de tegenstander waarna diezelfde speler een overdreven sprong maakt, op de grond eindigt en vervolgens nog eens drie keer over de kop gaat terwijl er eigenlijk niks aan de hand is. Hierdoor hoopt hij een vrije trap te krijgen, omdat de scheidsrechter denkt dat hij superhard geduwt is door zijn tegenstander en dat mag niet.

Als laatste: de gele en rode kaarten. Waar zijn die voor nodig en wat zijn de gevolgen? Een gele kaart wordt gegeven als waarschuwing. Bijvoorbeeld als er een lichte overtreding wordt gemaakt. Bij één gele kaart mag de speler gewoon nog doorspelen. Een rode kaart wordt gegeven bij een ernstige overtreding. Hierbij mag de speler niet doorspelen en moet hij het voetbalveld verlaten. Als een speler twee keer een gele kaart ontvangt in één wedstrijd, dan wordt het automatisch een rode kaart.