Sommige spreken van een bizarre hype, sommige vinden het een serieuze zaak: de bangalijst. Stel dat jij op een bangalijst bent beland. Wat moet je dan doen?

Banga-wat?
Sinds vorige week is bangalijst een woord dat je overal hoort. Een bangalijst is een top 10-lijst van meisjes die als een slet (banga is straattaal voor slet) worden bestempeld.

Copy gedrag
Veel bangalijsten zijn het gevolg van copy gedrag. Een week geleden hadden nog weinig mensen van een bangalijst gehoord. Doordat nu alle kranten er over schrijven, maken veel jongens (en meisjes!) alsnog een bangalijst omdat ze bij de hype willen horen. Politiewoordvoerder Jelle Egas vindt dat ‘we moeten uitkijken niet te hyperig over de lijsten te doen.’ Het is per meisje verschillend hoe zij er mee omgaat. Ook als de lijst voor de ‘grap’ is, kan dat pijn doen. Praat er met je ouders en vriendinnen over of je wel of niet aangifte bij de politie wil doen.

Digitaal pesten
Wanneer iemand je op een bangalijst zet, is dat een vorm van digitaal pesten. Jongens of meisjes die jou op een bangalijst zetten, doen dit omdat ze jaloers zijn, grappig denken te zijn of je voor schut willen zetten. Maar welke reden ze ook hebben, het is pesten. Iemand wil met opzet jouw reputatie schaden en dat is strafbaar. Sta jij op een bangalijst? Maak hier een printscreen van en schrijf ook de nicknames en profielen op van de mensen die de bangalijst hebben verspreid. Met deze info kun je naar de politie stappen.

Aangifte doen
Besluit je om aangifte te doen bij de politie? Neem dan zoveel mogelijk bewijs mee van de bangalijst (printscreen, nicknames). Soms kan de politie niet meteen iets doen aan de bangalijsten. Iets van internet halen, is namelijk erg lastig. Ook moet de politie uitzoeken hoe erg het digitaal pesten is. In elk geval zal de politie met je meedenken over welke andere mogelijkheden er zijn om er iets aan te doen.

Wil je reageren? Stuur een mailtje naar redactie@cosmogirl.nl ovv ‘bangalijst’.

Fotografie: Dana Neely