Wat is herpes en hoe weet ik of ik het heb?

Je bent vast al bekend met termen als chlamydia, syfilis of genitale wratten. Deze zijn allemaal snel te verhelpen en zijn niet voor altijd. Maar als het op herpes neerkomt, zijn dingen een stukje ~trickier~ omdat het voor altijd in je lichaam blijft. Ondanks de misinterpretaties van mensen over SOA’s, is herpes heel goed te behandelen en komt het heel vaak voor. We zochten herpes helemaal voor je uit en hopelijk worden al je vragen bij deze beantwoord!

Wat is herpes precies?

Herpes is een virus dat pijnlijke wondjes geeft in/bij je mond of genitale zone. Volgens Dr. Bhuyan is herpes eigenlijk een collectie van acht verschillende virussen. De twee meest voorkomende zijn HSV-1 en HSV-2. HSV-1 wordt gezien als de orale herpes (aka koortslippen) wat 90% van de mensen heeft, HSV-2 is meestal de genitale SOA.

Hoewel het waar is dat herpes voor altijd blijft leven in je lichaam, don’t freak out – dit betekent niet dat je de rest van je leven pijn zal moeten ervaren. Dr. Bhuyan legt uit dat wanneer je in contact komt met herpes en het krijgt, dan kan de eerste outbreak best wel pijnlijk zijn maar toekomstige outbreaks – als je die krijgt – zijn niet zo alarmerend. Outbreaks kunnen blijven van twee tot ergens in de twintig dagen. Maar het is verwacht dat het ongeveer twee weken duurt.

Hoe krijg ik herpes?

Herpes is een verspreiding door huid-op-huid contact, of dat nou door kussen, orale sex of het uitwisselen van je lip balsem is. Als je een koortslip hebt dan is dat dus een vorm van HSV-1 en is het mogelijk dat je deze overgeeft aan je partner’s genitalen door orale sex. Ook kan het als iemand het HSV-1 of HSV-2 virus heeft in zijn systeem én een pleister of wondje heeft waar jij mee in contact komt. Zorg er daarom voor dat je heel erg uitkijkt met huid-op-huid contact.

Hoe weet ik of ik het heb?

Volgens Dr. Bhuyan, voordat je een outbreak krijgt, krijg je een ‘tingling of branderig gevoel’ op je mond of genitale zone. Ook krijg je pijn bij het plassen. Plus, sommige mensen krijgen ook koorts-symptomen zoals roodheid, jeuk en gezwollen plekken bij hun nek. Meestal krijg je de pijnlijke wondjes na een dag of twee, after de symptomen. Deze wondjes hebben meestal vocht en komen in meerdere. Als een soort verzameling wondjes, in plaats van één of twee. Maar als je pijnlijke bultjes vind, vooral bij je genitale zone, in plaats van gokken wat het is, is het het beste om naar een dokter te gaan om je te laten testen. Vooral als je dat tingling en branderige gevoel erbij hebt.

Hoe behandel ik herpes?

Er zijn twee manieren hoe artsen te werk gaan als het gaat om herpes. Voor genitale herpes zullen ze altijd anti-virale medicatie voorschrijven, zoals valacyclovir of acyclovir. Sommige patiënten krijgen een genitale outbreak en dan worden ze met deze medicatie behandeld, en ookal blijf het virus voor altijd leven in hun systeem, kan het soms door deze behandeling, slapend op de zenuwen liggen. Dan is het niet actief, het leeft gewoon vanbinnen, en ze hoeven misschien nooit meer een outbreak te krijgen.

However, andere krijgen misschien meerdere herpes-breakouts na de eerste. Dr. Bhuyan zegt dat artsen meestal dagelijkse antivirale medicaties moeten slikken om ervoor te zorgen dat er geen toekomstige breakouts meer opkomen. Soms komen deze breakouts door stress, een zwak imuunnsysteem, of een ziekte. Maar het is niet te voorspellen of je er een krijgt.

Hoe ga ik herpes tegen?

The key is om huid-op-huid contact te vermijden met iemand die herpes heeft of reguliere koortslippen – dat betekent op seksueel gebied maar ook niet-seksueel -. Bedenk dat herpes-koortslippen ook kunnen worden doorgegeven door drinkflesjes of lipbalsems, niet alleen door sex! Maar ook een belangrijk onderdeel is het gebruiken van condooms.

Ook is het erg belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Bekijk je genitale zone eens van onder, wees niet bang om een spiegel te gebruiken, om te zien of alles nog wel klopt en je geen gekke dingen ziet. Als je symptomen voelt, negeer deze dan niet.

 

LEES OOK:

Fotografie: Unsplash. Bron: Seventeen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen