De festivals op een rijtje.

Morgen vieren we dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog en dat we in Nederland in vrijheid leven. Let’s get the party started. In de grote steden kan je, samen met je friends, gratis de bloemetjes buiten zetten. Whoop whoop!

In Groningen zijn er verschillende podia: de Mainstage, Sena Talentstage, Podium Noord, Local Heroes, Dansen Bij De Bus en Plein Van De Vrijheid. En wie daar dan de boel op stelten gaan zetten? Jett Rebel, Chef’Special, Selah Sue, Glennis Grace, Ronnie Flex en nog een heleboel anderen.

Voor artiesten als Ali B, Jett Rebel en dj Roy Gates kan je terecht in Leeuwarden. Zin om over een markt te struinen? Dan moet je op Groeneweg zijn.

In Assen moet er, met acht podia, voor iedereen wel wat te vinden zijn. Van Mooi Wark tot Billy the Kit en Fajah Lourens. Behoefte aan een sweet treat? Luck is on your side, want met je zoete trek kan je terecht bij de popcorn- en suikerspinstands.

Voetjes van de vloer! In Zwolle zorgen onder andere Mainstreet, Handsome Poets, Racoon, The Common Linnets en The Asteroids Galaxy Tour. Niet zo’n zin om de heupjes los te gooien? Ook voor theater ben je in Zwolle aan het goede adres.

Handsome Poets, Caro Emerald, Kensington, The Partysquad, Gers Pardoel, Memphis Maniacs, maar ook de deelnemers van Tourette On Tour treden morgen op in Almere. O en zelfs Dries Roelvink komt nog even een kijkje om de hoek nemen ;-).

In Amsterdam gaat het los bij het Westerpark. Zeven podia, foodstands en artiesten als Jett Rebel en Hans Dulfer moeten ervoor zorgen dat de dag in onze hoofdstad nice and lovely wordt.

Waar is dat feestje? In Haarlem is dat feestje! De drie podia, het Hout Podium, Jupilerpodium en het Plein Van de Vrijheid, maken ruimte voor onder andere Jacqueline Govaert, Typhoon, Racoon, Mr. Polska en Dirtcaps.

O’G3NE, Typhoon, Kensington, 3JS en Charly Lownoise & Mental Theo moeten er in Den Haag voor zorgen dat jij je beste moves weer even kan showen. Zin om lekker te lachen? Ga dan naar de cabaretvoorstelling van Arie Koomen.

Zangeres Eefje de Visser opent dit jaar het Bevrijdingsfestival in Utrecht. Uiteraard is zij niet de enige die het podium die dag gebruikt. Ook Ronnie Flex, Di-rect en Dotan komen optreden. Culturele markt La Bazarre strijkt neer in Park Transwijk. Vintage, vinyl, boeken en delicious food, here we come!

In Rotterdam komen Caro Emerald, Broederliefde, Birth Of Joy en Jungle By Night. Er is een pop-up markt. En, heb jij genoeg lef om de OneMen – TwoMen Expedition te doen?

Artiesten als Lucien Fort, Vato Gonzalez, Feest DJ Ruud en Mr. Polska verzorgen het feestje in Wageningen. Maar ook hier is het meer dan muziek alleen. Ben je een sporty spice? Doe dan mee met de Breakout Run.

In Vlissingen kan je terecht voor Go Back To The Zoo, Caro Emerald en Wipneus en Pim. Ga naar een dansworkshop, doe een rondje over de markt of een speeddate met een veteraan.

I like to move it, move it! You like to move it? Wij hopen van wel, want in Den Bosch worden er dansworkshops gegeven. Die opgedane vaardigheden kan je meteen toepassen op de dansvloer tijdens de optredens van Dotan, The Cool Quest en Jo Harman.

Sommige artiesten gaan heel Nederland door. Zoals Dotan bijvoorbeeld. Hij heeft het er maar druk mee, want ook Roermond doet hij aan. Di-rect komt optreden, je kunt speeddaten met een veteraan, op het terras ‘Conversatie Verplicht’ wildvreemden ontmoeten en is er een markt waar jij leuke spulletjes en eten uit alle hoeken van de wereld kan kopen.

Have fun!

Fotografie: Lauren Perlstein/Studio D.