124 new messages, WHAT THE HELL?!

Na een nacht vol met dromen over puppy’s, kittens en babyeendjes open ik langzaam mijn ogen. Mijn kat Chilli kijkt me aan en miauwt. Ik draai me om na het ruiken van de lucht uit haar bek. Ik pak mijn telefoon. 124 nieuwe berichten. WHAT THE HELL?! Gelijk schieten er meerdere scenario’s door mijn hoofd. Wat is er gebeurd? Wie is er overleden? Heb ik me verslapen? Ik open snel mijn WhatsApp. Van de vijf groepsgesprekken waar ik in zit, zijn er twee vannacht héél erg actief geweest.

In de ene groepschat gingen de gesprekken over een spontane date die midden in de nacht had plaats gevonden. Ik stuur snel een smiley. De andere groepschat ging voornamelijk over een bepaalde dronken actie. Ik scroll snel door het gesprek heen en moet er heel hard om lachen. Ik heb nog een andere app binnen gekregen. Een foto van een leuke jongen waar ik af en toe mee chat, die een bordje vast houdt met de tekst ‘drankje doen?’

Tijdens een lunch met mijn vriendinnetjes komt het onderwerp ‘flirten via Whatsapp’ ter sprake. Meteen zegt vriendin E. dat ze daar heel goed in is. Ik geloof haar. E is een heel direct meisje in het dagelijks leven. Als ze een jongen leuk vindt, gaat ze er gewoon op af. Ze citeert wat uit haar gesprekken. Ik bloos er zelfs een beetje door. Als ze dan vervolgens zegt dat sommige jongens worden afgeschrikt door haar directe geflirt, geloof ik dat meteen. Ze haalt haar schouders op. “Boeiend, als ze mij al niet aan kunnen via een onschuldige chat op de WhatsApp, dan heb ik niks aan ze.”

Vriendin S. is wat subtieler wat dat betreft. Ze leest een paar van haar WhatsApp-gesprekken met haar nieuwe flirt voor. Ze vraagt hem hoe zijn dag was, of-ie leuke plannen heeft en verder gaat het over alledaagse onderwerpen. Als het dan eenmaal zo ver is dat de jongen in kwestie met flirterige vragen komt, weet ze vaak niet wat ze terug moet sturen. Dan vliegen de app-jes onze kant op. “AAAH IK HEB ADVIES NODIG!” Gelukkig ben ik altijd heel goed in advies geven over andermans liefdesleven, advies dat ik zelf ook weleens mag gaan volgen.

Ik heb al een tijdje contact met een jongen via WhatsApp. Hij begint altijd het gesprek met een simpele ‘Hey’. Dan verwacht hij dus dat ik alle vragen stel. Hij antwoordt dan vervolgens alleen maar met ‘ja’, ‘nee’, ‘oke’ etc. Elke keer hetzelfde. Erg vermoeiend. Ik ben sindsdien ook heel goed in het dood laten bloeden van dit soort gesprekken. De andere jongen waar ik mee app, degene van de foto, is wat origineler en toont ook meer interesse. Vaak ben ík dan degene die lompe antwoorden terug stuurt. Achteraf bedenk ik een flirteriger antwoord dat ik veel beter had kunnen sturen. Maar ja, het is net zoals tijdens een echt gesprek. Domme antwoorden kan je niet meer terug nemen.

WhatsApp; erg verslavend, af en toe vermoeiend, maar ik ben nog nooit zo up-to-date geweest over het leven van al mijn vrienden en over wat er in hun leven speelt. Maar wat betreft flirten via de app gaat het mij net zo ongemakkelijk af als in het echte leven.

Frankee

 

foto: Martika de Sanders
styling: Jantine de Vroome
visagie: Rosa Dijkstra
met dank aan: Zipper, H&M, Bijenkorf, Calvin Klein, Fendi & O my bag