Schrijf een killer sollicitatiebrief en meer…

In CG! 5 staan tips om een superleuke summer job te vinden. Maar als je die hebt gevonden moet je natuurlijk een sollicitatiebrief schrijven en op gesprek komen. Met deze 10 tips rock jij die brief en sollicitatie. 

 

1. Een sollicitatiebrief is de eerste indruk. Laat iets van jezelf zien, details zoals je opleiding, werkervaring en hobby's kun je in je CV beschrijven. 

 

Voorbeeld: 'Ik zag uw advertentie in de winkel hangen', is wel heel saai en standaard. Zo beginnen honderden brieven. Je kunt beter kiezen voor: 'Ik was op zoek naar een superleuke broek, vond die in uw winkel en zag toevallig dat u nieuwe medewerkers zoekt.' Dat is al een stuk origineler.

 

2. Laat je brief altijd nakijken door een vriendin of door je ouders. Zo weet je zeker dat er geen spel- en grammaticafouten meer in staan.

 

3. Schrijf je brief aan de baas van een winkel of een contactpersoon. Zoek via LinkedIn naar de naam van de eigenaar van de store of vraag of mensen in je omgeving zijn naam kennen. Begin je brief alleen met 'Beste meneer/ mevrouw' als je echt niet achter een naam kunt komen.

 

4. Schrijf een brief met maximaal vier alinea's. Echt, dat is genoeg! Meestal zijn drie alinea's ook al genoeg. Je moet de aandacht trekken met zo'n brief. Als iemand je uitnodigt, kun je meer over jezelf vertellen. 

 

5. Er is een standaard opbouw voor sollicitatiebrieven. Je begint meestal met de introductie, hierin stel je jezelf voor en beschrijf je baantje waar je voor solliciteert. In het middenstuk beschrijf je wie jij bent, wat je kunt en waarom je daar graag wil werken. Het laatste deel is de conclusie, daarin schrijf je nog een keer kort op waarom ze jou moeten uitnodigingen voor een gesprek en waarom jij en deze job meant to be zijn.

 

6. In de bijlage zit je CV, vaak een supersaai ding. Maar je kunt je CV best wat leuker maken. Voeg een kader toe of maak 'm iets kleuriger. Let op: Doe dit alleen als het past bij de plek waar je solliciteert!

 

7. Wees eerlijk in je sollicitatiebrief en je CV. Als jij zegt dat je Japans spreekt, terwijl dat niet zo is, werkt dat tegen je. In films lijkt dit altijd een heel goed idee, maar in real life is het een echte don't.  

 

8. YAY! Je bent uitgenodigd voor een gesprek. Maar wat trek je aan? Kies voor een outfit die bij het bedrijf past. Je hoeft echt niet meteen een mantelpakje aan te trekken. Maar zorg er wel voor dat je er netjes en verzorgd uitziet.

 

9. Bereid je goed voor op een gesprek. Een vraag die bij ieder sollicitatiegesprek gesteld wordt is: 'Wat zijn je goede en slechte eigenschappen?' Verzin daar dus vast een goed antwoord op. Vergeet ook niet te vragen wat je gaat verdienen. Wil je weten wat het minimumloon is, check dan de site van Nibud

 

10. Maar het belangrijkste tijdens zo'n gesprek: zorg dat je enthousiast bent. Je mag best zenuwachtig zijn, dat snappen de mensen van het bedrijf echt wel. Als je ergens heel graag wil werken dan zien anderen dat ook.